13_PHOENIX_16

         Faza a doua a campionatului naţional la categoria Under 16 a debutat duminică. Phoenix LPS 1 Galaţi, care este calificată în grupa valorică A a mers în Capitală unde a întâlnit pe BC Slam. Deşi au dat peste un adversar incomos, băieţii pregătiţi de Gelu Cazanoschi şi Tudose Teodoraşcu au reuşit să câştige. „Un meci foarte greu, cu o echipă bună cu nişte copii talentaţi. Am intrat mai greu în meci, am fost conduşi după primul sfert, am revenit iar apoi ne-am distanţat abia în ultimul sfert”, ne-a declarat antrenorul Gelu Cazanoschi. Antrenorul nostru l-a remarcat pe Dumitru. Etapa viitoare, vom juca acasă cu ACS Dan Dacian.
        Phoenix LPS 2, calificată în grupa B valorică, a jucat pe teren propriu cu LPS Piteşti. Oaspeţii s-au impus meritat, scor final: 69-81. Antrenorul Cătălin Ştefănescu a fost mulţumit de evoluţia băieţilor şi i-a remarcat pe: Mosolea şi Bănescu.

 

Phoenix s-a distrat cu campioana Moldovei

14_phoenix_0

          Sala Polivalentă Dunărea a fost luată vineri seara cu asalt de iubitorii de baschet din oraşul nostru. De la micuţi ce încă n-au învăţat să facă primii paşi în viaţă până la oameni cu păr alb, aceştia au răspuns prezent la evenimentul organizat de clubul gălăţean condus de managerul Florin Nini: prezentarea lotului echipei feminine pentru sezonul 2014-2015 din Liga Naţională. Cele 16 jucătoare care au ca obiectiv calificarea în play-off sunt: Romina Filip, Gabriela Cursaru, Beatrice Alaiba, Andra Ionescu, Gabriela Necula, Chelsey Lee, Ivory James, Trudy Armstead, Nicole Hamilton, Andreea Creţu, Bianca Nini, Andreea Şoptică, Bianca Fota, Denisa Fota, Mihaela Hurduc şi Alexandra Graur. Staff-ul tehnic este format din: Theodosios „Sakis” Paralikas - antrenor principal, Cătălin Ştefănescu - antrenor secund, Alexandru Stanciu - director sportiv, Radu Nicu Bernard - kinoterapeut.

14_phoenix_1

        După ce a fost aclamată de un public numeros, Phoenix a disputat un amical cu ASEM Chişinău, campioana Moldovei. Tehnicienii gălăţeni au început jocul cu 5-ul: James, Alaiba, Armstead, Cursaru, Lee iar pe parcurs au rulat şi restul jucătoarelor cu două excepţii: Andra Ionescu şi Bianca Nini, accidentate. Chiar dacă diferenţa de valoare a fost mare, partida s-a constituit un test util pentru echipa noastră cu o săptămână înaintea startului oficial. Rezultat final: 107-22. Phoenix va juca pe 20 septembrie cu BC Tymes Timişoara, în manşa tur din prima fază a Cupei României (sala Dunărea, ora 18.30). Cel de-al doilea amical disputat sâmbătă s-a încheiat cu scorul 73-34 în favoarea echipei noastre.

 

Baschetbalistele din oraşul de la Dunăre vor susţine şi două amicale cu ASM Chişinău

12_phoenix_romina

            Echipa gălăţeană pregătită de Theodosios Paralikas şi Cătălin Ştefănescu s-a clasat pe locul doi la Cupa DJST organizată la Alexandria, după ce a cedat la mare luptă partida cu echipa gazdă BCT CST Alexandria, scor 63-71 şi a depăşit campioana Bulgariei, Dunav Ruse cu scorul de 57-54. „Turneul de la Alexandria a fost unul foarte benefic ptr noi întrucât orice meci amical ne ajută să fim tot mai unite pe teren şi să formăm până la începerea campionatului chimia necesară pentru a ne îndeplini obiectivul stabilit. Consider că după trei săptămâni de pregătire am reuşit să ne facem destul de bine jocul în echipă, iar asta s-a văzut în special în cel de-al doilea joc cu Dunav Ruse, pe care l-am şi câştigat”, ne-a declarat internaţionala gălăţeancă Romina Filip.  CS Phoenix va organiza vineri la sala Polivalentă Dunărea prezentarea oficială a lotului cu care va aborda sezonul 2014-2015 din LNBF. Evenimentul va fi precedat de un joc amical cu ASM Chişinău. Cele două echipe se vor întâlni şi sâmbătă. Phoenix va debuta în sezonul oficial pe 20 septembrie când va întâlni pe teren propriu pe BC Tymes Timişoara, în manşa tur din prima fază a Cupei României.

 

12_phoenix_13

       Băieţii de la Phoenix LPS 1, calificaţi în primele 24 de echipe la Under 13, au jucat pe teren propriu împotriva celor de la CSS Ploieşti. Meciul a fost viu disputat iar pe final balanţa a înclinat de partea ploieştenilor. Rezultat final: Phoenix LPS 1 - CSS Ploieşti 41-53. Antrenorul Cătălin Ştefănescu i-a remarcat pe Duţă, Patko şi Găletuşe.
       Fetele de la Phoenix au avut-o o deplasare grea la Reghin unde au întâlnit pe CSS Ceuşianu Reghin. „Prima deplasare aşa de lungă din cariera fetelor. Am întâlnit o echipă foarte bună, candidată la titlul naţional, formată din jucătoare care la 12-13 ani aveau aceeaşi înălţime ca şi mine. În aceste condiţii, misiunea noastră a fost imposibilă, dar e bine că am mai căpătat experienţă”, ne-a declarat antrenoarea Adriana Iacob. Rezultat final: CSS Ceuşiannu Reghin - Phoenix 100-8.

 

09_fete_1


         Fetele de la Phoenix, grupa de babybaschet I, încadrată la nivelul Under 13, s-a clasat cel mai bine în 2014 dintre echipele clubului. Conduse de Adriana Iacob şi Liliana Briciu, fetele au obţinut locul şase pe ţară la turneul final de babybaschet U13 feminin, la Craiova. Cu toate că celelalte echipe au folosit jucătoare născute în limita maximă de vârstă, formaţia gălăţeană a avut în componenţă fete cu cel mult un an mai mici decât competitoarele adversarelor! Ceea ce face locul ocupat să fie cu atât mai mult de apreciat şi mai valoros.

09_fete_2

Antrenoare preocupată de performanţă pe termen lung

         La grupa fetelor de U13, antrenoarea Adriana Iacob se află din februarie 2013. A impus un standard de performanţă pe termen lung, aşa cum e şi filosofia clubului Phoenix. Adriana Iacob are 25 de ani şi e absolventă a Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, iar acum se află în al doilea an de masterat la Educaţie Fizică Şcolară şi Management Sportiv. De asemenea, a terminat cursurile şcolii de antrenori de la Bucureşti. A practicat baschetul timp de opt ani, înainte să se apuce de antrenorat, la Liceul cu Program Sportiv, unde a avut-o ca antrenoare pe Andrada Miron. De doi ani şi jumătate este antrenoare a clubului Phoenix şi a mai pregătit grupa de U14 (în colaborare cu LPS), cu care a terminat pe locul 11 din peste 40 de participante.

09_fete_3

Talent cât cuprinde

        E plin de talente în grupă. Fetele încearcă să se autodepăşească la fiecare mişcare. La antrenamentul de vineri seară au avut o precizie incredibilă la aruncat la coş. „Uau”, aşa s-a auzit de la unul dintre părinţii care privea de pe margine antrenamentul fetelor, după ce Teodora Vasilică a reuşit o execuţie spectaculoasă, după o fază de antrenament de succes.
În grupă se află şi fete de doar nouă ani! Teo, îmbrăcată în echipament cu însemnele clubul Phoenix, e una dintre ele. Celelalte sunt Alice Duţă, Bianca Sîrbu şi Amalia Sîrbu. Alice, la doar nouă ani, e mai mereu printre cele mai bune jucătoare chiar şi atunci când joacă împotriva unor fete cu 2-3 ani mai mari!

09_fete_4

Pregătiri pentru campionat

        Fetele se antrenează cu entuziasm. Îs pregătiri intense pentru campionatul de U13. „Viteză” e cuvântul de ordine în grupă. E ceea ce le cere antrenoarea jucătoarelor sale. Atunci când nu respectă, fetelor li se cere să facă ture de teren, fără mingea de baschet. Pedeapsa cea mai dură pentru el, să fie lipsite de obiectul pe care îl îndrăgesc cel mai mult – mingea de baschet.
Fetele se conformează şi se antrenează cu precădere la aruncările pe poziţie viitoare. Sunt deja lucruri tehnice pe care fetele le prind uşor. Fiecare greşeală e corectată din timp de antrenoare. „Driblează cu ambele mâini”, una dintre indicaţiile antrenoarei Adriana Iacob. Fetele se află la vârsta la care pot deveni dependente de o singură mână în manevrarea mingiei, astfel că antrenoarea e atentă ca jucătoarele sale să fie ambidextre în momentul driblingului.

09_fete_5

15 fete dornice de performanţă

        15 fete zburdau în Sala Puşkin, vineri seară, cu mingea de baschet. Lotul pregătit de Adriana Iacob este următorul: Denisa Chiriac, Alexandra Ciorbă, Daria Ciomârtan, Alice Duţă, Anca Gălăţeanu, Irina Hahuie, Larisa Milea, Gabriela Munteanu, Ana Nica, Raluca On, Amalia Sîrbu, Bianca Sîrbu, Georgiana Sîrbu, Teodora Vasilică.
Dintre ele, Raluca e cea mai înaltă şi e învăţată cum să-şi dezvolte avantajul fizic. Denisa prinde repede tot ce aude de la antrenoarea sa. Adriana Iacob le explică fetelor sale cum să vadă culoarele spre coş. Irina, Anca, Daria şi toate celelalte, ascultă indicaţiile şi sunt felicitate la fiecare reuşită

09_fete_6

Familie la Phoenix. La propriu

          Spiritul de familie la Phoenix e întărit şi de faptul că două surori, Bianca şi Georgiana Sîrbu, fac parte din grupa pregătită de Adriana Iacob, dar şi de ceea ce ne-a zis Alice Duţă.
„Fretele meu mai mare face baschet şi am vrut să fac şi eu. El e cu doi ani mai mare ca mine şi e tot la Phoenix. Îmi place mult ceea ce fac acum şi sper să am succes cu echipa”.
Cele 15 fete se înţeleg de minune între ele. Îşi dau sfaturi între ele şi se încurajează ca la o echipă de seniori. Sunt bine educate şi asta se observă foarte uşor.

09_fete_7

Phoenix, alternativa baschetului pentru copii

       Generaţii de copii au trecut prin laboratorul de creaţie al clubului Phoenix. Niciunul n-a ieşit de aici cu vreun regret legat de orele petrecute pe teren la antrenamente. Fetele noastre sunt şi ele încântate de ceea ce fac. Denisa ne-a spus că aici se simte în largul său şi e fericită că a găsit o grupă de fete la care să poată practica baschetul. „Voiam foarte mult să fac un sport. Am văzut meciuri de baschet ale fetelor mari şi mi-am dorit şi eu să ajung ca ele. Am văzut un într-un anunţ că se fac selecţii la Phoenix şi am auzit că se face şi echipă de fete. Aşa am ajuns aici, pentru că înainte am mai fost undeva, dar acolo erau fete şi băieţi la un loc”.
Oricine ar vedea-o pe Irina Hahuie la un antrenament, ar realiza instantaneu că face baschet cu mare plăcere. „La baschet am ajuns după ce am vazut nişte copii că se jucau şi mi-a plăcut şi mie. Mă înţeleg foarte bine cu fetele, îmi place foarte mult să vin la antrenamente”.

09_fete_8


Strigăt de apropiere

        La finalul antrenamentului fete se aşază în faţa coşului şi aruncă pe rând, în sistem de „obligată”. Adică cine marchează, îl obligă pe următorul să facă la fel. Dacă nu, iese din joc. Pedeapsa aici era stabilită cu zece genoflexiuni şi cinci flotări, ca să le prindă bine fetelor.
       Au fost două serii consecutive în care toate fetele au marcat, ceea ce nu-i puţin lucru.
       La sfârşit toate se strâng în jurul antrenoarei. Îşi strigă apropierea şi apartenenţa: „ECHIPĂ!”.

09_fete_9

09_fete_10

 


Pagina 14 din 102