08_beatrice

          La prima participare din istoria clubului în eşalonul de elită, echipa pregătită de Theodosios „Sakis” Paralikas şi Cătălin Ştefănescu a avut o comportare bună şi s-a clasat pe locul IX. Pentru sezonul următor, obiectivele vor fi altele, clasarea în partea superioară a ierarhiei şi pentru asta conducerea clubului caută în această perioadă să formeze o echipă competitivă. Managerul Alex Stanciu a anunţat că jucătoarea Beatrice Alaiba, una din piesele de bază din angrenajul echipei în sezonul trecut, a semnat un nou contract cu gruparea gălăţeană valabil pentru un an. „Imediat dupa terminarea campionatului am fost deja în tratative cu Phoenix Galaţi, unde am şi semnat la scurt timp. Decizia mea este una benefică pentru mine, prin simplul fapt că aici au fost oameni care s-au ocupat de mine şi m-au ajutat să progresez. Vreau să am un sezon cât mai bun pentru a-mi ajuta echipa  să ne atingem obiectivele”, a declarat jucătoarea cu nr.21 (13) de la echipa noastră. Beatrice a avut următoarele statistici în sezonul 2013-2014: 26 jocuri, 150 de puncte, 33 pase decisive, 112 recuperări şi un indice de eficienţă de 5,73. Sezonul 2014-2015 va debuta cu turul I din Cupa României (20 şi 24 septembrie). Liga Naţională are programată runda inaugurală pe 27 septembrie.

 

Gălăţeanul Adrian Guţoaia a avut un rol decisiv în calificarea României la Europene

26_gutoaia

             Baschetul masculin românesc se află foarte aproape de o performanţă istorică. Duminică seara, în Sala Sporturilor din Boras, s-a disputat partida Suedia - România, care a contat pentru preliminariile EuroBasket 2015. Cu gălăţeanul Adrian Guţoaia, jucător crescut şi format la CS Phoenix, în teren, tricolororii pregătiţi de Marcel Ţenter au obţinut o victorie foarte importantă care le asigură în proporţie de 99 % calificarea, după 27 de ani de secetă, la turneul final al Campionatului European programat anul viitor. Partida a avut un final de infarct, România s-a aflat în avantaj pe tabela de marcaj 39 de minute, suedezii au revenit spectaculos şi au trecut la conducere în ultimele 45 de secunde.

26_gutoaia_2

          Adi Guţoaia a ieşit la rampă, a restabilit egalitatea după ce a transformat o aruncare liberă, a ratat-o pe cea de-a doua, coechipierul lui Titus Nicoară a recuperat, după ce a trecut pe la conducătorul de joc Mandache, mingea a revenit la Adi, o ratare dar victoria a venit în cele din urmă pe mâna lui Titus Nicoară. „Guţoaia este un produs 100% al clubului nostru. Phoenix se mândreşte cu sportivi ca el, este un model ce trebuie urmat de toţi tinerii din România”, ne-a declarat Florin Nini, managerul general de la Phoenix. Rezultat final: Suedia - România 86-88 (17-22, 21-25, 16-20, 32-21). Gălăţeanul nostru a evoluat 34 de minute şi a avut următoarele realizări: 15 puncte, 6 recuperări, 3 pase decisive şi 3 intercepţii.

         Statisticile din actuala campanie de calificare sunt: 13,6 puncte, 3,6 recuperări, 2,4 pase decisive /meci. Guţoaia are 24 ani, 198 cm, joacă pe postul de centru şi a evoluat în carieră la: Steaua (2008-2010), CSU Asesoft Ploieşti (2010-2011), Energia Rovinari (2011-2012), Gaz Metan Mediaş (2012-2013), CSU Asesoft (2013-2014) iar în sezonul următor va îmbrăca tricoul lui CSM Oradea.

 

 

          Florin Nini şi Alex Stanciu, conducătorii clubului Phoenix, au vorbit în faţa reprezentanţilor mass-media despre noul sezon la toate nivele grupării gălăţene.
        „Cred că noi, clubul Phoenix, am evoluat mult în ultimii ani, atât prin performanţe cât şi nivel de participare. Cu cele 14 echipe plus formaţia de Ligă Naţională, cred că suntem clubul cu cele mai multe echipe înscrise în competiţie”, a spus Florin Nini la startul conferinţei.

15_phoenix


        Florin Nini, despre echipa feminină din Liga Naţională:
“În acest an am întărit lotul, am păstrat majoritatea jucătoarele românce din sezonul trecut. Am readus acasă o jucătoare importantă, Necula, venită de la Timişoara. Vrem să aducem acasă pe parcurs şi alte jucătoare gălăţence care evoluează acum în Liga Naţională. Faţă de anul trecut am adus patru jucătoare din America (Ivory James, Trudy Armstead, Nicole Hamilton şi Chelsea Lee). Am putut realiza acest lucru datorită negocierilor. Singura din sezonul trecut cu care mai suntem în discuţii este Florentina Ardeleanu. Din cauza unor probleme medicale, încă suntem în negocieri, dar o dorim alături de noi, însă şi ea trebuie să înţeleagă care este situaţia în momentul de faţă.  Am adus-o pe Gabriela Cursaru, coordonatorul echipei naţionale, care joacă pe poziţia unu, acolo o avem şi pe Ivory, o avem şi pe Bianca. Andra Ionescu ni se va alătura după ce va fi aptă de joc, undeva în a doua parte a lunii septembrie.
Americancele sunt jucătoare de echipă, ne-am uitat să poată fi integrate în grup. Nu întâmplător ne numim familia Phoenix, noi dorim să avem un grup. Americancele au rolul de a face diferenţa în momentele grele. Sunt cluburi care au jucătoare din SUA cu salariu cât tot bugetul nostru. Cu americancele am semnat pe un an de zile”

      Florin Nini, despre buget, obiectiv şi adversarele din Liga Naţională:
“Bugetul pentru echipa feminină este de 155.000 de euro. Anul trecut am avut 135.000. În acest an obiectivul pentru echipa feminină este ajungerea în play-off, dar nu înseamnă că vrem să ne oprim doar la o simplă participare. Trebuie să avem control, răbdarea de a construi o echipă. Avem jucătoare tinere care nu ştiu ce-i presiunea unei cupe europene, ne dorim să facem paşi mărunţi şi siguri, să formăm jucătoarele din toate punctele de vedere. După câţiva ani de participare în prima ligă, cu siguranţă vor apărea şi rezultatele foarte bune.
Mulţi au transferat şi n-au anunţat, dar noi am aflat, le ştim. Timişoara, de exemplu, s-a întărit considerabil, cu trei jucătoare din Serbia. Alba Iulia şi Sf. Gheorghe şi-au respectat statutul de implicare financiară la nivel ridicat. Alexandria s-a întărit. Majoritatea merg pe număr maxim de străini”

15_phoenix_fete

     Florin Nini, despre perioada de pregătire a noului sezon:
„Programul de pregătire este următorul. Până pe 26 efectuăm antrenamente în Galaţi, iar în perioada 26 august – 6 septembrie avem stabilit un stagiu de pregătire centralizată la Sfântu Gheorghe, care cuprinde şi trei partide amicale, două cu echipa locală, iar celălalt cu Olimpia Braşov. Între 9 şi 11 septembrie vom participa la un turneu de pregătire, la Alexandria, unde vor mai participa echipa locală, CSM Târgovişte şi Ruse din Bulgaria. Pe 13-14 septembrie avem prezentarea lotului la Galaţi, vom disputa şi două partide amicale, una cu o echipă din Ungaria, plus una cu un adversar pe care îl vom stabili în perioada următoare în funcţie de cerinţele antrenorului. Pe 20 septembrie începe sezonul oficial, în Cupa României, acasă cu Timişoara, iar pe 24 e returul. Pe 27 septembrie începem şi noua ediţie a Ligii Naţionale, în deplasare cu Alba Iulia. Primul meci acasă va fi apoi cu Satu Mare”


     Florin Nini, despre echipa masculină din Liga I:
“Am venit acasă, dar nu pentru că n-am oferte. Eu îmi doresc cu adevărat să-mi suflec mânecile şi să facem ceva important, chiar dacă plecăm de la un nivel mai jos. Vreau să ridic atât cât pot de valoarea profesională a clubului.
S-au întors acasă Petică şi Bolobiţă, am adus şi un jucător american, cu nişte costuri la care nici un jucător român n-ar veni. Văd o altă motivaţie la jucători, avem o echipă foarte tânără cu o medie de vârstă de sub 20 de ani.
Aş dori să mai facem două transferuri, să aducem doi jucători cu experienţă pentru a-i ajuta pe cei tineri să facă un pas înainte. Îmi doresc să avem un joc dinamic, care încântă şi place publicului. Voi fi alături de echipă de pe banca tehnică.
Mai avem un jucător sârb în probe, Alexandre Ognogovic. Rămâne după antrenament şi deja câţiva rămân acum după el. Modelele cu adevărat pozitive din cadrul echipei constituie o oportunitate bună pentru cei tineri dornici de performanţă”

     Obiectiv:
„Ne-am dori să ajungem la un turneu final, după ce anul trecut am ajuns la cel semifinal. Căutăm să aducem alături de noi sponsori,  pentru că sunt costuri mult mai mari pentru baschetul masculin. Le mulţumim Primăriei Galaţi şi Consiliului Local, dar mai avem nevoie de încă un sponsor de 35-40 la sută din buget. Dacă nu putem financiar, ne va fi greu să promovăm din primul an. Sunt multe echipe bune în liga secundă, iar noi avem un grup foarte tânăr. Îmi doresc să fim o echipă bună de turneu final”

     Alex Stanciu:

„În ceea ce priveşte categoriile de juniori suntem constanţi. Anul acesta suntem înscrişi cu nouă echipe la juniori. Pe lângă categoriile de juniori, vom avea echipe de babybaschet, minibaschet. Proiectul se derulează exact aşa cum ne dorim. La juniori avem copii înscrişi numai din cadrul clubului. Ce creşte de la vârsta de 13 ani, rămâne până la 18 ani pe perioada junioratului. Urcăm la toate categoriile până la Liga I. Avem în jur de 12-13 juniori la loturile naţionale”.nn

 

08_phoenix_necula

       Echipa gălăţeană, care a terminat pe locul IX primul sezon din istoria clubului în Liga Naţională de Baschet Feminin, a făcut deja un pas şi a trimis prima cererea de înscriere în ediţia de campionat 2014-2015. Dar cel mai important lucru din această perioadă este faptul că cei din conducerea administrativă s-au pus serios pe treabă şi au perfectat un prim transfer. Este vorba de Gabriela Necula, 23 ani, 187 cm, care evoluează pe postul de pivot şi a mai evoluat în carieră la Poli Iaşi, Olimpia Braşov şi Danzio Timişoara. „Am continuat politica clubului nostru de repatriere a  jucătoarelor gălăţene. Gabi, este o jucătoare tânără, care sezonul trecut a îmbrăcat tricoul lui BCM Danzio Timişoara, am urmărit-o şi noi dar şi ea a fost încântată de ce am realizat în primul an în LNBF, aşa că am vorbit aceeaşi limbă şi am semnat contractul pentru o perioadă de doi ani. Suntem în discuţii avansate şi cu alte jucătoare românce dar şi de peste Ocean, în cel mai scurt timp le vom şi nominaliza”, ne-a declarat Alex Stanciu, managerul clubului Phoenix.

08_phoenix_necula_2

 

            „În primul rând sunt gălăţeancă şi e o plăcere să mă întorc acasă, să joc pentru oraşul meu. Am semnat deja contractul şi sunt nerăbdătoare de începerea noului campionat! Ştiu că Phoenix este o echipă tânără, formată în majoritate din gălăţence,şi sunt sigură că o să ne motivăm şi o să luptăm împreună pentru îndeplinirea obiectivului”, a precizat Gabriela Necula.
Reunirea lotului va avea loc după 10 august. Sezonul va debuta pe 20 septembrie cu turul I din Cupa României, urmând ca la o săptămână să se reia şi campionatul.

 

31_phoenix_final_1

Baschetul feminin gălăţean a revenit în prim plan, după 13 ani de absenţă, prin echipa Phoenix, care a promovat în eşalonul de elită. Chiar dacă activează la Energia Rovinari, mentorul clubului din oraşul nostru Florin Nini împreună cu o întreagă echipă de tineri ambiţioşi au pus vara trecută bazele unui proiect ambiţios. Echipa a fost reconstruită din temelii, fiind transferate multe jucătoare noi: gălăţencele Beatrice Alaiba şi Florentina Ardeleanu, internaţionalele Andra Ionescu şi Romina Filip dar şi americancele Cherise Daniel, Earnesia Williams şi Starr Fairbanks şi gemenele Bianca şi Denisa Fota, lângă care au fost promovate din pepiniera proprie Bianca Nini şi Andreea Creţu, internaţionale Under 16, Mihaela Hurduc, Andreea Şoptică, Alexandra Graur, Miruna Dudceac.

Revelaţia turului

31_phoenix_f_2
Chiar dacă a debutat cu o înfrângere pe teren propriu în faţa Rapidului, pe care o punem doar pe lipsa de omogenitate, echipa pregătită de Theodosios Sakis Paralikas ajutat de Cătălin Ştefănescu, Andrada Miron şi Adriana Iacob, a fost considerată revelaţia turului pe care l-a încheiat cu şase victorii: CSM U Oradea, Nova Vita Tg. Mureş (în deplasare), SCM CSS Craiova, CSM Satu Mare, U Cluj Napoca, BCM Danzio Timişoara şi pe locul VIII. Cu o evoluţie de excepţie, Cherise Daniel s-a instalat detaşat în fruntea topului marcatoarelor.

Blestemul accidentărilor

31_phoenix_3


Gălăţencele au început partea a doua a campionatului cu o revanşă în Giuleşti, dar apoi au capotat surprinzător la Oradea. În etapa treia, la Galaţi a poposit Olimpia CSU Braşov, care sprijinită substanţial de arbitrii a câştigat nemeritat. Au urmat două victorii logice cu Nova Vita şi Craiova. Din păcate, blestemul accidentărilor ne-a pus capac, după ce rând pe rând au „căzut” Romina Filip, Florentina Ardeleanu, Andra Ionescu, Cherise Daniel şi Earnie Williams. Fetele noastre au fost aproape să furnizeze o surpriză în confruntarea cu CS BT Alexandria, de pe teren propriu, când au cedat greu în ultimele trei minute după ce au pierdut-o pentru tot restul sezonului pe Cherise. Chiar şi în aceste condiţii, Phoenix nu a dezarmat a câştigat conform graficului la Cluj Napoca dar a pierdut dramatic în antepenultima etapă la Timişoara, scor  75-76, cu un coş de 3 puncte a lui Pesovic din ultima secundă. Echipa gălăţeană a terminat primul sezon în LN din istoria clubului pe locul IX cu 36 de puncte.

31_phoenix_final_4


„Sezonul 2013-2014 a fost unul aparte pentru familia Phoenix care şi-a lărgit orizonturile şi a făcut o figură neaşteptată în prima Ligă de Baschet Feminin,  atingându-şi obiectivul la cel mai înalt nivel, clasându-se pe locul IX din 14 echipe participante. Un an greu din care avem multe de învăţat, în care atât fetele cât şi întreg staff-ul tehnic şi managerial au fost puşi la încercare de accidentări sau meciuri pierdute din varii motive, din păcate unele nu au ţinut de noi şi, mai ales de un ultim meci important pierdut în ultima secunda, astfel ratând calificarea în play-off. Ţin să le mulţumesc tuturor celor angrenaţi în acest fenomen, o întreagă familie care a pus umărul la aceste realizari. De- asemeni, vreau să le mulţumesc pe această cale tuturor susţinătorilor echipei Phoenix, care au
răspuns prezent la fiecare meci şi au susţinut atât la bine, cât şi la greu, într-un număr mare. Acest an competiţional a început cu inaugurarea Sălii Sporturilor Dunărea(cu o capacitate de 1500 locuri ) şi, de-a lungul anului o medie de 1000 de spectatori ce ne-au fost alături din primul an de activitate la cel mai inalt nivel. Totodată, vreau să mulţumesc Primăriei Municipiului Galaţi, singurul susţinător financiar, fără de care acest fenomen nu ar fi fost reactivat în oraşul nostru după 13 ani. Mai trebuie să mulţumesc Federaţiei Române de Baschet şi Casei de Cultură a Sindicatelor, o colaborare ce încântă privirile spectatorilor prin activitatea majoretelor de la „Black Dance”. Avem un început de drum promiţător, dar în acelaşi timp o răspundere mare. Cu un plan de acţiune pe 5 ani bine pus la punct, cu multă muncă dar şi o susţinere financiară pe măsură vom reuşi să performăm şi sa ne autodepăşim de la an la an”, a concluzionat managerul clubului nostru, Alexandru Stanciu.

31_phoenix_f_5

 


Pagina 14 din 96