10_phoenix_FETE_necula_2

          Cine se scoală de dimineaţă, departe ajunge. Vechiul proverb românesc se aplică perfect în cazul echipei feminine Phoenix care va relua pregătirile pentru noul sezon, luni de la ora 18.30, la sala Polivalentă Dunărea. De remarcat că Phoenix este prima echipă dintre colegele din Liga Naţională Feminină care începe antrenamentele. Antrenorul Theodosios „Sakis” Paralikas a făcut joncţiunea cu cele trei jucătoare de peste Ocean pe aeroportul Otopeni, iar duminică seara au ajuns în Galaţi.

         Noutăţile din lot sunt: Gabriela Necula, Raluca Neculache, revenită după o pauză de un an şi americancele: Nicole Hamilton, Ivory James şi Trudy Armstead. Nu mai fac parte din lot: Cherise Daniel, Earnesia Williams şi Denise Fairbanks. Managerul general Florin Nini a anunţat că pe ultima sută de metri a mai bătut palma cu 2 jucătoare: o stranieră şi o internaţională româncă, care vor fi prezente la reunire şi vor semna contractele după primul antrenament.

        Echipa gălăţeană se va pregăti în localitate în prima parte, urmând ca în perioada 27 august -6 septembrie cartierul general să se mute la Sf. Gheorghe unde pe lângă antrenamentele specifice vor fi susţinute şi primele amicale cu Sepsi şi Olimpia Braşov.

 


30_phoenix_0

În urmă cu trei ani a luat startul către baschetul de performanţă grupa de copii născuţi în anul 2004, încă de la început sub comanda lui Cristian Bulete. Cu 15 puşti în grupă, echipa face paşii corecţi către marea performanţă. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării.
Încă dinaintea antrenamentului copiii vin către Sala de la Liceul Pedagogic cu entuziasm şi dornici de a bate mingea de baschet. „Sunt cel mai buuuuuun!”, exclamă unul dintre ei după ce reuşeşte un coş pe terenul din curte aflat în drumul său către vestiar.

Progres remarcabil de la un an la altul

Ca să ne dăm seama mai bine despre ce se doreşte la clubul Phoenix, punem pe tapet mai întâi rezultatele grupei conduse de antrenorul Cristian Bulete. După primul sezon, micuţii s-au clasat pe locul 74, în anul 2012, la turneul final disputat la Braşov, cu peste 100 de echipe participante. Drept dovadă că s-a muncit bine, în anul următor (2013) echipa s-a clasat în preajma locurilor 40, la turneul final de la Târgu Mureş. Saltul a venit firesc pentru că baschetul se face cu pasiune la grupa lui Cristian Bulete, iar în 2014, echipa sa a terminat pe locul 17 turneul final de la Craiova. A pornit de pe 74 după primul an de lucru cu echipa, într-un top cu peste 100 de formaţii, şi după doi ani a ajuns pe 17. Echipa creşte treptat, dar frumos şi sigur.

30_phoenix_1

„Copiii sunt învăţaţi să gândească”

Imediat după ce intră în sala de antrenament, copiii se îndreaptă fiecare către o minge de baschet pe care încearcă s-o manevreze precum marile staruri din NBA. Se aude fluierul. Începe alinierea în faţa antrenorului. După câteva indicaţii Cristian Bulete se dă la o parte, iar copiii se pregătesc de încălzire şi ball-handling. Îşi fac singuri exerciţiile. Le-au învăţat deja. Acum, la fiecare antrenament, stau pe rând câte unul în centru şi dau tonul. La şedinţa la care am asistat, Cristian Câmpeanu a fost cel desemnat. N-a sărit niciun exerciţiu, le-a ştiut pe toate, iar ceilalţi s-au conformat. Desigur, atunci când sesizează ceva în neregulă la vreun copil, vocea lui Bulete se face auzită în toată sala.
„Copiii sunt învăţaţi să gândească, tocmai de aceea las câte unul în mijloc să facă exerciţiile. La fiecare antrenament e pus altcineva. Le place şi mai mult, îi responsabilizează şi îi ajută să gândească. Trebuie să ştie singuri ce au de făcut”, ne-a spus Cristian Bulete.
Cel mai bun exemplu, că la Phoenix copiii sunt încurajaţi să înveţe baschet şi să gândească singuri, e schema de contraatac adusă pe hârtie de Cristian Câmpeanu. Desenată de el pe coală albă. La doar 10 ani are deprinderi tactice.

30_phoenix_2

Căpitanul e schimbat în fiecare săptămână

O altă regulă a grupului condus de Cristian Bulete este cea că în fiecare săptămână se schimbă căpitanul. Este ales cel mai cuminte. Prin rotaţie ajung toţi în cele din urmă, dar e încurajată disciplina. La antrenament şi în afara lui.
Cristian Câmpeanu, căpitanul din această săptămână, şi-a luat sarcina în serios şi ne-a spus că „am grijă să nu se certe nimeni din echipă”. Pentru că nu uită de unde a plecat, Cristi are planuri mari, dar cu gândul tot la clubul său de suflet – Phoenix. „Vreau să ajung baschetbalist în NBA, iar apoi să vin antrenor la Phoenix. M-am apucat de baschet pentru că am văzut la tv un meci al echipei naţionale şi mi-a plăcut. Apoi am auzit de Phoenix că e cel mai bun club din oraş şi am venit aici”.

30_phoenix_3

Cristian Bulete, primul înscris al clubului Phoenix

Despre Cristian Bulete putem spune un lucru remarcabil – a fost primul înscris la clubul Phoenix după momentul înfiinţării. Este gălăţean, născut pe 03.08.1990, şi de cinci ani a luat calea antrenoratului, după ce a fost şi oficial pe statistică. A terminat Facultatea de Ştiinţe Economice şi este în anul al II-lea la cea de Educaţie Fizică şi Sport. A urmat cursurile unei şcoli de antrenori din Bucureşti. Grupa de 2004 a fost condusă încă de la început de el.

30_phoenix_4

Aşezarea în teren, coordonată de antrenor

În pauza dintre exerciţiile de încălzire şi cea de la antrenamentele de aşezare în teren, copiii n-au stare şi tot către mingea de baschet se îndreaptă. Apoi, antrenorul începe să-i aşeze pe grupe pentru a exersa „aşezarea în teren”. Fiecare fază finalizată cu succes e aplaudată frenetic de către profesor, iar fiecare greşeală e corectată imediat. Copiii sunt conştiincioşi şi vor să facă totul după cum le spune antrenorul. Cât timp sunt între panourile de baschet ei sunt fericiţi.
Antrenamentul continuă şi schemele de joc sunt îndelung exersate. Sunt pregătite şi driblingurile. Spre final se formează un şir indian, din care fiecare are ocazia să arunce la coş, bucuria supremă pentru copiii pasionaţi de baschet.

30_phoenix_5

Lot de perspectivă

Grupa cuprinde copii de diverse categorii. Matei Lupuşoară e multi-talentat la sport, are calităţi fizice impresionante. A câştigat diverse concursuri de atletism. De la vârsta de cinci ani şi jumătate a mers cu ambele discipline sportive în paralel, dar acum a decis să se axeze pe baschet. Robert Gheorghe are şi calităţi de fotbalist şi o parte dintre ele îl ajută şi la baschet, sportul principal pentru el. Cristi Câmpeanu e serios şi inteligent, Adrian Coman, Răzvan Vădeanu au şi ei calităţi ce îi plasează în rândul copiilor de perspectivă. În grupă, cel mai mic e Robert Logojan, mezinul, născut în decembrie 2004.
Deşi toţi sunt născuţi în 2004, echipa e înscrisă să joace în multe competiţii cu echipe participante mai mari cu un an sau chiar doi. „Luăm nişte bătăi crâncene, la nivelul acesta diferenţa de un an sau doi contează enorm, dar lasă că-i ajută”, ne-a spus antrenorul lor.
Lotul complet: Alexandru Banu, Cristian Câmpeanu, Nicu Ciurea, Adrian Coman, Denis Dugheană, Mihai Fuică, Robert Gheorghe, Mario Hondrilă, Andrei Lazăr, Robert Logojan, Matei Lupuşoară, Tiberiu Muscă, Cosmin Răcuciu, Călin Tîrîlă şi Răzvan Vădeanu.

30_phoenix_6

„Parcă suntem o familie aici”

Când un copil de zece ani afirmă „Parcă suntem o familie aici”, n-ai cum să nu-l crezi. Asta ne-a declarat Adrian Coman, un puşti mai vorbăreţ din fire. „Vreau să ajung mare baschetbalist. Clubul Phoenix m-a atras prin performanţă, e locul ideal unde să ajung mare baschetbalist. Parcă suntem o mare familie aici când intru în sală, mă înţeleg foarte bine cu toţi colegii şi cu antrenorul”, ne-a spus Adi, la vârsta de 10 ani.
Faptul că există echipele de seniori ale clubului şi au început să iasă la suprafaţă şi cu ceva rezultate sprijină foarte mult sectorul juvenil. Puterea exemplului îşi spune cuvântul.
„Am văzut un meci al echipei de fete şi atunci m-am decis să vin la baschet. Mi-a plăcut foarte mult şi am vrut să vin la Phoenix”, a spus Răzvan Vădeanu.

30_phoenix_7

Final de antrenament

Unul dintre cele patru antrenamente pe săptămână se încheie. Copiii sunt informaţi de Cristian Bulete de programul următoarelor meciuri. Toţi cei 15 copii şi Alexandru Sabău, cel care îl ajută pe Bulete la antrenamente, se strâng în jurul profesorului, care întreabă răsunând în toată sala şi primeşte un răspuns pe măsură: „CINE SUNTEM NOI? – PHOENIX!”

30_phoenix_8

 

Phoenix LPS 1 a câştigat toate cele 10 meciuri din prima fază

29_PHOENIX_LPS_16

         La Iaşi s-a disputat cel de-al doilea turneu din cadrul primei faze a Campionatului Naţional de baschet Under 16 masculin. Phoenix LPS 1, echipă antrenată de Gelu Cazanoschi şi Tudose Teodoraşcu şi-a continuat marşul spre fazele superioare şi a bifat alte cinci victorii: 92-56 cu Phoenix LPS 2, 114-45 cu Cuza Sport Brăila, 116-22 cu Triumph Rădăuţi, 68-32 cu CSS Unirea Iaşi şi 90-43 cu CSS Bacău. Din lotul echipei au absentat la acest turneu: Cojocaru şi Vlad. Cea mai bună prestaţie a avut-o Ioniţă.

        Phoenix LPS 1 a terminat pe primul loc cu maximum de puncte şi a acces în grupa 1-24. Phoenix LPS 2, formată din grupa 2000 condusă de Cătălin Ştefănescu, chiar dacă a avut în faţă adversari mai mari, a dat o replică puternică, deşi a pierdut de fiecare dată: 65-89 cu CSS Bacău, 53-71 cu Cuza Sport, 65-71 cu Triumph, 51-54 cu Unirea. S-au evidenţiat: Bănescu, Moşolea şi T. Negoiţă. Echipa va continua în grupa 25-48.

 

31phoenix_trudy

           Conducerea clubului nostru şi-a propus să respecte reţeta succesului din sezonul trecut. Marţi seara a fost perfectat cel de-al treilea transfer de peste Ocean. Este vorba de americanca Trudy Armstead, 23 ani, 185 cm, care evoluează pe postul de centru-pivot. „Este o jucătoare despre care avem referinţe bune, avem încredere în valoarea ei şi o aşteptăm bucuroşi alături de echipă, să ne ajute prin valoarea şi experienţa ei, să obţinem rezultatele dorite de noi şi de fanii noştrii”, ne-a declarat Alex Stanciu, managerul clubului. 

          Trudy a fost desemnată în sezonul 2013-2014 cea mai bună jucătoare de la Northwestern State din Los Angeles pentru care a evoluat în 34 de meciuri, cu următoarele realizări: 14, 5 puncte, 6,5 recuperări şi 1,1 pase decisive pe meci şi procentaje de 50, 4 % la aruncări de 2 puncte, 76,4 % la libere şi 25% la aruncări de 3 puncte.

          Echipa gălăţeană a mai perfectat trei transferuri în această vară: Gabriela Necula, ex-BCM Danzio Timişoara şi americancele Ivory James şi Nicole Hamilton. Antrenorul Theodosios Sakis Paralikas va suna adunarea pe 11 august.

 

28_phoenix_final_4

            La Oradea a avut loc vineri la prânz şedinţa Biroului Federal unde s-a stabilit programul pentru sezonul 2014-2015. Din partea clubului nostru a participat Florin Nini. Cupa României va alinia la start 14 formaţii şi se va desfăşura după sistemul „luck looser”. Pentru turul II se califică cele şapte echipe câştigătoare plus echipa ce a pierdut la cea mai mică diferenţă în primul tur. Sorţii au stabilit ca echipa condusă de Theodosios Sakis Paralikas să întâlnească pe BCM Tymes (fosta Danzio) Timişoara, turul -20 septembrie, la Galaţi şi returul -24 septembrie, la Timişoara.
           Liga Naţională va debuta pe 27 septembrie, echipa gălăţeană urmând să joace după următorul program: cu CSU Alba Iulia (deplasare), cu CSM Satu Mare (acasă), cu Rapid Bucureşti (deplasare), cu Nova Vita Tg. Mureş (acasă), cu SCM Craiova (deplasare), cu ACS Sepsi SIC Sf. Gheorghe (acasă), cu U Cluj Napoca (deplasare), cu CSM Târgovişte (acasă), cu BCM Tymes Timişoara (deplasare), cu BC ICIM Arad (acasă), cu CSBT Alexandria (deplasare), cu CSM Oradea (deplasare). „Un program bun pentru noi, ne dorim calificarea în turul II din Cupă şi apoi avem posibilitatea să obţinem patru victorii din primele cinci etape ale campionatului”, ne-a declarat Florin Nini.

 


Pagina 14 din 99